Kesä: Saa taas tavata kavereita

Ystävät lisäävät onnellisuuttamme. Yksinäisyyden negatiiviset vaikutukset on tieteellisesti todistettu, kerrottiin eräässä artikkelissa. Nämä tekijät voivat olla yhtä vahingollisia kuin tupakka, korkea kolesteroli, ylipaino ja liikunnan puute.

Kesällä pääsee kaupungista myös luontoon.

Itse olen yksinäinen, ja tämän lisäksi minulla on ylipainoa ja tupakoin. En myöskään liiku. Minulla on myös korkea kolesteroli. Olen lisäksi diabeetikko, jolle yksinäisyys myös on tuoreen tutkimuksen mukaan pahasta.

On selvää, että ystävien pitäminen vierellämme tekee meistä vahvempia. Jo ystävien läsnäolo pystyy monesti minimoimaan ongelmamme, artikkelissa todettiin. Minä olen saanut tuntea kaveruuden voiman.

Sain aitoja ystävyyssuhteita oikeastaan vasta silloin, kun muutin Helsingistä pieneen maalaiskuntaan. Tunsin kirkonkylällä yhteisöllisyyttä. Tuttuja ihmisiä tuli nähtyä päivittäin ja kuulumisia vaihdettiin kaikkien kanssa.

Pääsin kavereiden kanssa usein nauttimaan jumalaisesta luonnosta. Maaseudun rauha ja virkeä kylä antoi hienot puitteet elämästä nauttimiseen. Elämää kuitenkin varjosti ajoittainen masennus ja alkoholin liikakäyttö. Sain apua ja tukea. Minua puskettiin eteenpäin silloin kun kaikki tuntui raskaalta.

Tämän jälkeen asuin joitakin vuosia Tampereella, jossa myös löytyi helposti uusia kavereita. Sen jälkeen palasin juurilleni. Vanha kotikaupunki on muuttunut niin, etten tunne ketään. Päivät tahtovat olla yksinäisiä ja tylsiä.

Yksinäisen bilekaverit?

Aikuisten yksinäisyys on yllättävän yleistä. Moni kokee, että ystävystyminen uusiin ihmisiin muuttuu iän myötä aina vain vaikeammaksi.

Jossain neuvottiin yksinäisiä esimerkiksi tutustumaan bilekavereihin bileiden ulkopuolella. Mutta eihän sitä moni lähde yksin juhlimaan, joten ei niitä bilekavereitakaan ole.

Jossain kuvailtiin hyvin, että yksinäisyys on monen asian puuttumista, sitä kaikkea mitä elämässä ei ole. Ei esimerkiksi ole ketään kenen kanssa puhua ja peilata omia tunteitaan. Tuntuu, että omilla ajatuksilla ja mielipiteillä ei ole merkitystä. Yksinäinen toivoo, että olisi joku, joka muistaa ja pitää yhteyttä.

Yksinäisyydestä huolimatta on tärkeää arvostaa itseään.

Yksinäisellä ei ole ketään kenen kanssa jakaisi kokemuksen. Minusta olisi menemään elokuviin, baariin tai lenkille hyvin yksinkin. En vain saa lähdettyä. Tosin baarissa selvinpäin nököttäminen yksin peräpöydässä ei ole kovin mielekästä. Eräs radiojuontaja sanoi, ettei hänestä olisi lähtemään esimerkiksi kahville yksin. Se ei vain tunnu omalta ja kivalta, nainen totesi. Minä istahdan mielelläni yksin kahville, ja vain nautin kahvilan tunnelmasta.

Kesä tulee, ja pääsen lyhyesti lomailemaan maaseudulle ja tapaamaan kavereitani. Kavereiden näkeminen on vuoden kohokohta.

Tiivistettynä; olisi haettava ratkaisuja, joilla yksinäisyyttä voisi onnellisessa maassa yrittää vähentää. Se olisi varmasti hyväksi myös kansanterveydelle.