Kanavalta toiselle

Muistan varhaislapsuudesta, kuinka meillä oli pitkään vain mustavalkoinen televisio. Suuri osa kotitalouksista omisti tuolloin jo väritelevision. Oli 1980-luvun alkua, kun saimme väritelkkarin.

Kanavaa vaihdettiin painamalla ruudun vieressä olevaa nappulaa.

Televisiokanavia oli kaksi. Kun halusi vaihtaa kanavaa, oli noustava sohvalta ylös, sillä nappulat olivat itse laitteessa, ruudun vieressä.

Puhuttiin, että Yhdysvalloissa oli kymmeniä niin sanottuja satelliittikanavia.

Äitini ystävällä näkyi Music Television. Talossa oli satelliittiantenni. MTV tuli 1980-luvulla tunnetuksi musiikkivideoista koostuvasta ohjelmistostaan. Perheen tytär nauhoitti lempivideoita videonauhurille. Kun olimme heillä kylässä, näin Dire Straitsin musiikkivideon kappaleesta Money for Nothing. Video oli yksi ensimmäisistä, joissa käytettiin tietokoneanimaatiota.

Rautahenkari televisioantennina

Yritin saada näkymään televisiostamme Kolmoskanavaa, joka aloitti 198o-luvun puolivälissä. Kääntelin väsäämääni televisioantennia edestakaisin. Viritelmä oli taivuteltu rautahenkarista ja yritin sen paikkaa ja asentoa muuttelemalla saada esiin kuvasignaalia. Lopulta kanava löytyi, mutta sen katsominen olisi vaatinut, että minä seison tietyssä kohdassa henkari kädessä. Oli ilon päivä, kun kanava alkoi näkyä normaalisti kerrostalomme antennin kautta.

Kanavalla pyöri päivittäin yhdysvaltalainen Batman-sarja. Aikuisille sarja oli huumoria ja parodiaa, mutta lapsille se näyttäytyi jännittävänä rikostarinana.

Palveluja olisi tilattava kaiken aikaa lisää

Nykyisin katson televisiota vain vähän. En edes juurikaan vaihtele kanavia. Vain yhtä sarjaa seuraan säännöllisesti. Katson illalla myös kolmet tv-uutiset. Minulla on maksullinen viihdepaketti lähinnä siksi, että voin seurata ulkomaista jalkapalloa. Nykyisin palvelu kuitenkin sisältää paljon muitakin kuin urheilukanavia, ja hinta nousee kaiken aikaa.

Suoratoistopalveluissa olisi esimerkiksi suosittuja alkuperäissarjoja. Myös moni ennen tavallisilla tv-kanavilla esitetty mieluinen sarja on siirtynyt maksukanaville. Niistä ei mielellään enää enempää maksaisi tai sitten suosikkisarjaa ei mistään palvelusta osaisi hakeakaan. Palveluja ja kanavia olisi tilattava kaiken aikaa lisää, jotta sarjoja voisi seurata.

Harmittaakin pari sarjaa, joiden uudet tuotantokaudet on jäänyt näkemättä. Ei siis tiedä kuinka tarina on jatkunut, ja miten keskeiset henkilöhahmot ovat pärjäilleet.