Taukopaikan tunnelmaa

Sain autokyydin Saimaalle, jossa vietän lomaa. Emme tulleet Etelä-Suomesta suorinta reittiä, vaan ajelimme pienempiä teitä monen paikkakunnan kautta, ja ihastelimme Suomen suvea. Matkan varrella oli mukavia taukopaikkoja.

On mukavaa poiketa kahvilla tai ruokailemassa.

Yksi pysähdyspaikka oli Kausalan Matkakeidas. Matkakeitaassa voi ruokailla, tehdä ostoksia marketissa ja ottaa tankin täyteen. Ruokailijoille on tarjolla aamiainen ja lounaspöytä sekä myös á la carte. Me olimme syöneet lounaan jo aiemmin Orimattilassa, joten nautimme taukopaikassa jäätelökahvit.

Pala kauneinta Suomea

Kun ajoimme Mikkelistä kohti Puumalaa, ja aloimme olla jo perillä, poikkesimme pienessä Lietveden kesäkahvilassa. Kahvittelumaisemat eivät juuri tästä parane. Kahvila sijaitsee Lietveden ikonisella maisematiellä.

Näköalapaikalta on komeat näkymät Saimaalle.

Piipahdimme vielä myös Sahanlahdessa, joka on lomakeskus Saimaan rannalla. Sahanlahti on maineikas ja perinteikäs paikka. Siellä on monipuolista majoitustarjontaa, ja muun muassa kolme ravintolaa. Historiallisella alueella harjoitettiin aikanaan sahatoimintaa kahdensadan vuoden ajan.

Sahanlahdessa on muun muassa rantaterassi.

Kahvi ja pieni tauko piristää

Suomi on täynnä mielenkiintoisia taukopaikkoja. Esimerkiksi huoltoasemat liikenneväylien varrella ovat monella tavalla tärkeitä liikenteessä oleville. Ne tarjoavat myös virkistystä ja elämyksiä. Olisi kiva kierrellä niissä enemmänkin.

Huoltiksilla on monipuolisia palveluja matkailijoille. Niissä saa kahvitella, ruokailla, tankata ja ladata. On isoja ja pieniä huoltamoja, jotka tarjoavat polttoaine-, kahvila-ja ravintolapalveluja. Joissakin on myös kauppoja.

Polttoaineen lisäksi huoltoasemilla tärkeää onkin juuri kahvi. Kahvin kanssa maistuu pulla tai sämpylä. Joissakin kahviloissa saa myös paikallisia tuotteita.

Tärkeää taukopaikalla on myös vessassa käyminen.

Automatka taukopaikalle

Joskus nuorempana tuli vain ajeltua autolla johonkin, suht lähellä sijaitsevaan, taukopaikkaan itse paikan ja sen tunnelman vuoksi. Oli mukavaa esimerkiksi lauantai-iltapäivällä viettää aikaa huoltamolla kahvia lipittäen ja tupakkaa poltellen. Samalla sai seurata matkailijoita ja heidän ajoneuvojaan.

Lauloin mielessäni Kolmas Nainen -yhtyeen kappaletta: ”Tästä asti aikaa, sydän vasta puolillaan, mielin määrin kahvii ja tupakkaa.”

Taukopaikkojen suosikit

Lapsena mummolamatkalla mieluinen taukopaikka oli Vaskikello Pyhäjärvellä. Aluksi ruokapaikalla oli kuulemma vain nimi ja yksi vaskinen kello. Kellokokoelmasta on sittemmin kasvanut ainutlaatuinen.

Jokaisella on taukopaikoista omat suosikkinsa. Monella on esimerkiksi lomareissuilla vakipysähdyspaikkansa.

Eräässä nettiartikkelissa, jossa listattiin parhaita taukopaikkoja kerrottiin, että suosituimpia taukopaikkoja yhdistää muun muassa kodikas miljöö ja suhteellisen pieni koko sekä valtatien läheisyys.

On hyvä pitää ajamisessa taukoja.