Pelaaminen vei rahat ja terveyden

Ajauduin vuosia sitten vakavaan rahapeliriippuvuuteen. Pelasin päivittäin Veikkauksen nettipelejä. Pelivelat muistuttavat tästä yhä joka päivä. Pelaaminen vaikutti paitsi omaan talouteen myös ajatuksiin, mielialaan ja terveyteen. Jouduin hoitoon psykiatriseen sairaalaan. Ulosotto uhkasi.

Rahapeleistä on virheellisiä käsityksiä.

Oli harmillista lukea, että suomalaisilla rahapelien pelaajilla on yllättävän paljon harhaluuloja. Moni pelaa virheellisten käsitysten perusteella, on todettu ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntijajärjestöstä. Todennäköisyyden ja sattuman periaatteita ei ymmärretä, eräässä artikkelissa kerrottiin.

Tyypillinen luulo on se, että jos viereiseen peliautomaattiin on juuri hävitty suuri summa rahaa, siitä voisi saada voiton tavallista helpommin. Osa kokee myös, että painamalla pelikoneen nappeja tietyssä järjestyksessä voi vaikuttaa lopputulokseen.

Voin ymmärtää tämän. Minullakin oli harhaluuloja, kun pelasin valtion rahapelimonopolin nettipelejä. Tein tilastoja siitä mitä numeroita pitkällä aikavälillä kenoriveissä esiintyi. Niiden perusteella tein rivejä, joilla voiton piti olla todennäköinen. Lisäksi pelasin sellaisia numeroita, jotka mielestäni olivat ”parempia” kuin toiset. Negatiivinen kierre oli valmis.

Pelaaminen ei ollut vain harmitonta ajanvietettä. Ajauduin vakavaan ja vahingolliseen peliriippuvuuteen.

Rahapeliongelman hoitaminen

Rahapeliriippuvuus voi aiheuttaa merkittävää kuormitusta yksilön elämässä. Tämä on tunnistettu toiminnalliseksi riippuvuushäiriöksi. Siihen liittyy pakonomainen tarve pelaamiseen, epäonnistuneet yritykset lopettaa pelaaminen tai hallita sitä, valehtelu ja vähättely pelaamisesta sekä kiinnostuksen menettäminen arjen toimintoihin.

Rahapeliriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja tuen hakeminen ovat ensiarvoisen tärkeitä. Luin jostain, että hoitona suositellaan esimerkiksi kongnitiivista käyttäytymisterapiaa ja motivoivaa haastattelua.

Oma typeryys näkyy velkoina

Omalla kohdallani riippuvuutta ei tunnistettu missään vaiheessa. Pelaaminen vaikutti paitsi omaan talouteen myös ajatuksiin, mielialaan ja terveyteen. Ajauduin hoitoon psykiatriseen sairaalaan. Siitä ei kuitenkaan ollut käytännön apua, koska raha-asiat painoivat. Velkoja ei niin vain hoidettu. Ulosotto uhkasi.

Osallistuin vuosia myöhemmin rahapeliongelmaisten vertaisryhmään, mutta tämä apu tuli liian myöhään. Pelaaminen oli jo jäänyt, kun velat olivat herättäneet minut todellisuuteen. Velassa eläminen muistuttaa minua yhä päivittäin omasta tyhmyydestäni.

Suomalainen ei voita aina

Uuden tutkimuksen mukaan peliongelmat ovat lisääntyneet, vaikka entistä harvempi pelaa rahapelejä.

Suomalaiset häviävät neljänneksi eniten rahapeleihin maailmassa. Rahapeleihin kulutetaan noin 1,7 miljardia euroa vuodessa.

Olen lukenut, että vain pieni joukko tuottaa suuren osuuden rahapelien tuotoista. Mainokset ja voittoja hehkuttava uutisointi kannustavat pelaamiseen.

Yritin saada hävityt rahat takaisin

Minulla oli pieniä säästöjä, jotka vähitellen hupenivat peleihin. Sen jälkeen onnistuin saamaan pankista luottokortin. Pian tuli hetki, jolloin luotto oli pelattu kokonaan ja kortti oli tapissa.

Valtion monopoli Viekkaus otti kaiken. Pahimmillaan tein tappiota kaksisataa euroa päivässä. Pelisivustolla hehkutettiin voitoista. Päävoitto oli aina mennyt jakoon kenoarvonnassa. Minulle se oli menoarvonta.

Isoilla panoksilla tuli vain pieniä voittoja.

Yritin pelaamalla voittaa takaisin hävityt rahat. Otin pikalainoja, jotta sain pelirahaa. Pian olin ottanut kymmenkunta lainaa ja pelannut kaiken.

Harjoittelu ei tee voittajaa

Minulta saatetaan pelihistoriaani viitaten kysyä, no voitinko minä sieltä koskaan. Kyllä, kun pelasin niin suurilla panoksilla kuin on mahdollista, voitin useamman kerran kaksituhatta euroa. Se ei kuitenkaan enää paljoa lohduttanut. Jatkoin pelaamista ja tavoittelin huomattavasti suurempia voittoja.

Tuli annettua Veikkauksen pelien myötä paljon rahaa hyväntekeväisyyteen. Kunpa vain olisin itse saanut valita kohteen. Makselen velkoja vielä pitkään.

Vasta nyt itsekin tiedän, että sattumapeleihin ei voi vaikuttaa – ei edes jatkamalla pelaamista tarpeeksi kauan. Jälkeenpäin oma toimintani lähinnä naurattaisi, ellei itkettäisi – nimittäin valtavan isot tappiot.